Τα χειροποίητα κεντήματα αντιπροσωπεύουν όχι μόνο την τέχνη, αλλά και τον χρόνο και την αγάπη που επενδύθηκαν σε αυτά. Για να διατηρήσεις την ομορφιά και την αξία τους, είναι σημαντικό να τα φροντίζεις σωστά.

 

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να διατηρήσεις τα κεντήματά σου σε άριστη κατάσταση.

  1. Πλύσιμο με Προσοχή:

Πριν αρχίσεις τη διαδικασία πλυσίματος, έλεγξε τις οδηγίες φροντίδας που πιθανόν να έχουν παραδοθεί με το κέντημα. Συνήθως, η πλύση γίνεται σε χλιαρό νερό με απαλό υγρό σαπούνι. Απέφυγε τη χρήση πλυντηρίου και σκληρών απορρυπαντικών, καθώς μπορεί να βλάψουν τις κλωστές.

Μετά το πλύσιμο, ξέπλυνε καλά το κέντημα με χλιαρό νερό για να αφαιρέσεις οποιαδήποτε υπολείμματα από το σαπούνι. Άφησέ το να στεγνώσει φυσικά, προτιμότερα πάνω σε μια πετσέτα μπάνιου για να απορροφήσει τυχόν υπολείμματα νερού, η οποία είναι καλύτερα να βρίσκεται σε μια απλώστρα. Το αφήνεις περίπου μια ώρα και στη συνέχεια το απλώνεις κανονικά.

 

  1. Αποθήκευση με Φροντίδα:

Αποθήκευσε τα κεντήματά σου σε ξεχωριστή θήκη ή σε συρτάρι με αντιολισθητική επένδυση. Τα κεντήματα που είναι κεντημένα με μουλινέ και χρυσοκλωστές τα αποθηκεύουμε σε πάνινα υφάσματα όπως οι μαξιλαροθήκες, τα κεντήματα με χάντρες τα αποθηκεύουμε σε πλαστικές σακούλες για να μην μαυρίσουν οι χάντρες και σε χώρο που να μην έχει υγρασία.

 

  1. Προστασία από καιρικές συνθήκες:

Απέφυγε τον άμεσο ήλιο και τα μέρη με υψηλή υγρασία, καθώς αυτά μπορούν να προκαλέσουν ξεθώριασμα ή μούχλα.

 

  1. Αποφεύγετε την Απευθείας Επαφή με Ακάθαρτες Επιφάνειες:

Κατά τη διάρκεια της χρήσης ή της αποθήκευσης, απέφυγε την επαφή των κεντημάτων με ακάθαρτες επιφάνειες. Μια απλή πετσέτα ή ύφασμα μπορεί να προστατεύσει τα κεντήματά σου από πιθανές φθορές.

Έξτρα tip: μια παλιά μαξιλαροθήκη θα ήταν πολύ χρήσιμη.

 

  1. Επιθεώρηση Κατά Καιρούς:

Κανονικά πρέπει να ελέγχεις τα κεντήματά σου για ενδεχόμενες ζημιές ή χαλάρωση των κλωστών. Η άμεση επιδιόρθωση τυχόν προβλημάτων μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωσή των προβλημάτων και να διατηρήσει την αρχική ομορφιά του κεντήματος.

Γι’ αυτόν το λόγο, αν δημιούργησες εσύ το κέντημα, κράτησε τα υπολείμματα των κλωστών καθώς και χάντρες γιατί μπορεί στο μέλλον να τα χρειαστείς.

 

  1. Ειδική Φροντίδα για Ειδικά Υλικά:

Αν τα κεντήματά σου περιλαμβάνουν ειδικά υλικά όπως μεταξωτά νήματα, χρυσοκλωστές, πέρλες, χάντρες κλπ, εφάρμοσε επιπλέον προσοχή. Ακολούθησε τις συγκεκριμένες οδηγίες φροντίδας για τα ειδικά υλικά που περιέχονται στο κέντημα.

 

Με την τήρηση αυτών των συμβουλών, θα μπορείς να διατηρείς τα κεντήματά σου σε άριστη κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η φροντίδα και η προσοχή που αφιερώνεις στα χειροποίητα αυτά έργα θα ανταμειφθούν με τη διατήρηση της ομορφιάς και της αξίας τους για πολλά χρόνια προς έκπληξή και χαρά σου.