Ακόμη θυμάμαι την γιαγιά μου να κάθεται στην πολυθρόνα της δίπλα στο παράθυρο και να κεντά με τις ώρες κρατώντας εκείνο το στρογγυλό τελάρο, που την βοηθούσε να κρατήσει τεντωμένο το ύφασμα για να μπορέσει να σχηματίσει σχέδια πόντο – πόντο.  Και τα αποτελέσματα ήταν θαυμάσια… ακόμη έχω εκείνον τον τεράστιο πίνακα στο σαλόνι μου, που απεικονίζει μια όμορφη παρέα νέων να κάθονται κάτω από ένα δέντρο, έξω στην φύση κάνοντας αυτό που λέμε σήμερα, ένα πολύ όμορφο πικ νικ.   Πόσο καιρό άραγε πρέπει να της είχε πάρει για να το ολοκληρώσει.. είναι ένας τεράστιος πίνακας που πιάνει σχεδόν τον μισό τοίχο!

Το κέντημα είναι η παλαιότερη τέχνη των γυναικών.  Τότε που η γυναίκα έπρεπε να γνωρίζει καλά αυτή την τέχνη για να θεωρείται εκλεπτυσμένη νύφη, έτσι ώστε να μπορέσει να βρει έναν καλό σύζυγο και σύντροφο για την ζωή της, που δικαίως θα της παρέχει όλα τα αγαθά.  Ειδικά στις «καλές κοινωνίες», τα χρόνια εκείνα, όλες οι κοπέλες ασχολούνταν με το κέντημα στον άπλετο ελεύθερο χρόνο τους, ήταν ένα «πρέπει» της εποχής μαζί με την εκμάθηση μουσικής ή χορού, για όλες τις μικρές κυρίες!

Αργότερα, η ενασχόληση με το κέντημα μετατράπηκε, σε αρκετές περιπτώσεις, σε ενασχόληση με το βελονάκι ή το πλέξιμο.  Δύο τέχνες που «αντικατέστησαν» θα μπορούσαμε να πούμε, όχι βέβαια πλήρως, το κέντημα, αφού το πλέξιμο επιτρέπει την κατασκευή πολλών χειροποίητων ειδών, κυρίως ρούχων στην εποχή όπου αναφερόμαστε ή και προίκας για τους μέλλοντες συζύγους.

Η ραπτική παίρνει την σκυτάλη από το απλό κέντημα και πλέον η βελόνα και η κλωστή χρησιμοποιούνται από ακόμη περισσότερες γυναίκες, κυρίως τώρα για οικονομικούς λόγους, εφόσον η ραπτική έγινε ένα γυναικείο επάγγελμα, που δεν χρησιμοποιούταν μόνο για να δημιουργηθούν όμορφα κάδρα ή μαξιλάρια για διακοσμήσεις, αλλά και για εξοικονόμηση χρημάτων στις μικρές γειτονιές της εποχής.

Τελάρο Κεντήματος

Το τελάρο κεντήματος μπαίνει στο περιθώριο, καθώς περνούν τα χρόνια, αφού σιγά – σιγά αναπτύσσεται όλο και περισσότερο η τέχνη του πλεξίματος σε συνάρτηση με το ράψιμο.  Νέα εργαλεία βγαίνουν στο φώς, περισσότερες χειροποίητες δημιουργίες, από ρουχισμό μέχρι αξεσουάρ και κοσμήματα, και το κυριότερο?  Δημιουργήματα που άφηναν κέρδη .. κάτι πολύ σημαντικό, ειδικά σε μια εποχή που ο κόσμος πραγματικά το είχε ανάγκη.

Για αρκετά χρόνια το τελάρο κεντήματος έμεινε στις αποθήκες των σπιτιών και των καταστημάτων σαν παλαιό στοκ, αφού ελάχιστοι ήταν εκείνοι που θα ζητούσαν ένα τέτοιο είδος για ενασχόληση.  Το κέντημα θεωρήθηκε μια πολύ όμορφη τέχνη κάποιας εποχής αλλά πλήρως ξεπερασμένη.!

Ναι, το κέντημα είναι μια τέχνη ξεπερασμένη… τα εργαλεία του όμως όχι!

Σήμερα χρησιμοποιούμε παντού την βελόνα, την κλωστή, τις βελονιές του… και τα τελευταία χρόνια ακόμη και το τελάρο του.!!! Εκτός από το γεγονός ότι σε όλες τις χειροποίητες τέχνες χρησιμοποιούνται κατά βάση οι τεχνικές κεντήματος, πολλά είναι αυτά που μπορούν να δημιουργηθούν και με ένα τελάρο.

Το τελάρο είναι το κατεξοχήν εργαλείο κεντήματος, που διατίθενται σε διάφορα μεγέθη, οπότε επιτρέπει την δημιουργία μεγάλων ή μικρών κατασκευών, όπως τα ορίζει η φαντασία.  Διακοσμητικά, Κορνίζες, Ανεμούρια, Στολίδια για γιορτές, Όμορφα σχέδια για παιδικό δωμάτιο, ακόμη και μπομπονιέρες για την βάφτιση ή τον γάμο.

Χειροποίητα είδη, χωρίς ιδιαίτερο κόστος για μαζικές κατασκευές, είδη που ομορφαίνουν και εντυπωσιάζουν!  Όλα με εκείνο το παραδοσιακό, το παλαιότερο εργαλείο χειροτεχνίας.. εκείνο το ξύλινο τελάρο κεντήματος.

Το κέντημα μπορεί να μην είναι στην μόδα, έχει αφήσει όμως εποχή, είναι ο πρόγονος των χειροτεχνιών και συνεχίζει ακόμη και σήμερα με κάποιον τρόπο!  Ας μην ξεχνάμε πως ακόμη και σήμερα για να διακοσμήσουμε ένα σχέδιο ή ένα ρούχο ή ένα αντικείμενο, χρησιμοποιούμε βελόνα και κλωστή.  Μπορεί να διαφέρει το μέγεθος τους, ανάλογα με την κατασκευή που φτιάχνουμε, αλλά είναι αυτά τα δύο εργαλεία, που θυμίζουν τις όμορφες κυρίες στο παράθυρο με ένα στεφάνι στο χέρι να δημιουργούν αριστουργήματα!